Bolečine v ledvicah

Ko ljudje govorijo o bolečinah v ledvicah, ponavadi mislijo na bolečine v ledvenem delu, torej bolečine v hrbtu med najnižjim rebrom in zadnjico. Te bolečine so pogoste, vendar ni nujno, da je vzrok za njih ravno v ledvicah. Drugi vzroki za bolečine v ledvenem predelu vključujejo bolečine v mišicah, degeneracije v ledvenem predelu hrbtenice, zlome ali okužbo v hrbtenici ter težave v zadnjem delu medenice.

Razlogi za bolečine v ledvicah so lahko infekcije ali poškodbe. Vnetje ledvic je znano kot pielonefritis. Ta vrsta bolečin se ponavadi pojavi na eni strani in je topa. Skupaj z drugimi znaki okužb sečil, kot so krvavitve ali gnoj v urinu, je lahko prisotna tudi povišana telesna temperatura. Možno je tudi, da se znaki okužb sečil pojavijo tudi brez bolečin v ledvicah. Bolečina v ledvenem predelu lahko pomeni tudi travmatično poškodbo ledvic.

Eden izmed vzrokov za bolečine v ledvicah je lahko tudi krvavitev vledvicah, bodisi zaradi poškodbe, bodisi zaradi drugih vzrokov, kot so motnje strjevanja krvi ali krvni strdki.